0  

ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА ФОТОАПАРАТИ,
ФОТО АКСЕСОАРИ И ФОТО УСЛУГИ

 

Съвети за избор на статив

Съвети за избор на статив

Да имаш фотоапарат е изживяване, което преминава през различни фази и избори. Разбира се основният е какво тяло да се закупи, после идват обективите и други допълнения. Може би ще прозвучи странно, но един от най-ценните аксесоари е качественият статив. С него ще подобрите чувствително своята фотография и затова следва да го преместите на по-предна позиция в своя списък с покупки.

Вероятно сте се чудили защо снимките при екстремно слаба осветеност и предизвикателни условия често са размазани. Същото важи и при снимане на отдалечени обекти с телеобектив. Основният проблем е в трептенето на камерата по време на снимане. С използването на статив ще го елиминирате, но е важно да съобразите няколко условия.

Стативите се предлагат в различни марки и модели. Различават се и по вложения материал. По-евтините са пластмасови, средният клас залага на различни метални сплави, а професионалните модели са изработени от твърди, но леки въглеродни влакна. Както подсказва другото име на статива (трипод), той разполага с три стабилизиращи крака. Те от своя страна могат да бъдат с няколко регулируеми по дължина секции – най-често между 2 и 4. Възможността за накланяне, завъртане и обръщане дава възможност за снимане под голямо разнообразие от ъгли, както в пейзажна, така и в портретна ориентация.

Ключови фактори при избора на статив са неговата твърдост и товароносимост. Най-лесно може да ги тествате, като поставите статив в работно положение и го натиснете с ръка в горната част. В случай, че се огъне с повече от няколко милиметра то той няма да е достатъчно стабилен за теглото на тежка камера.

 

 

СЪВЕТ: Окачването на пълната с оборудване фотографската чанта или раница е чудесен начин да му предадете допълнителна стабилност. Това е особено полезно при по-евтини стативи, които са изработени от по-леки материали и пластмаса. 

 

Видове стативи, от които да избираме

Джобните стативи са миниатюрни модели, предназначени за малки фотоапарати. Те са идеални за използване на маса или в случаите, когато желаете да си направите бързо селфи с приятели. Достатъчно малки са, за да се поберат във всеки джоб. Има модели включително с телескопични и дори гъвкави крака и накланяща се глава.

Стативите за начинаещи са подвеждащо евтини в случай, че искате да правите качествени снимки с по-тежки DSLR фотоапарати. Причина за това е, че са изработени от пластмаса и не дават необходимата стабилност за снимки с дълга експозиция. Това е особено забележимо при използване на пълната им височина.

Стативите от среден клас комбинират лесна преносимост, здравина и ниско тегло. Когато пътувате често и теглото е от значение те са един приемлив компромис. Изработени са от олекотени материали, обикновено алуминий или въглеродни влакна и са подходящи за повечето видове камери – от компактни до среден клас DSLR. Все пак те не са особено подходящи при работа с големи телефото обективи. Съветът за тях е да ги снабдите и с плочка за бързо освобождаване, която прави монтирането и демонтирането на камерата по-бързо. Възможността за заключване на краката под различни ъгли и сгъване назад за по-голяма компактност и преносимост също е от значение.

Професионалните модели са изработени от високотехнологични материали като карбон, магнезиева сплав или базалтово влакно. Те гарантират най-добра твърдост дори за най-тежките камери и обективи. По-тежки са от предходните модели, което ги прави по-трудни за пренасяне, но предлагат добавена стойност - плочи за бързо освобождаване, различни монтажни платформи, променлив ъгъл на краката и дори централна колона. Въпреки високата си цена те гарантират, че ще получите най-доброто за инвестицията си.

Моноподите са добра алтернатива, ако имате нужда от известна стабилност в по-олекотена форма. Най-често са изработени от алуминий или въглеродни нишки. Предимството им е при снимане в тясно пространство, където няма да може да поместите стандартен статив.

Главата на статива е още по-важна

Докато стативът осигурява стабилността, то главата е тази, която контролира плавното движение. Това е повод да ѝ се обърне също толкова, ако не и по-голямо внимание при избора. По-ниският клас стативи идват в комплект с глава. В повечето случаи тя може да се сменя с друга, така че да отговори на изискванията на фотографа. Обърнете внимание на стандарта, който се използва за скрепване. Най-често той е 3/8 инча, но има някои модели с ¼ инча.

Ябълковидните глави са най-често срещани, защото са най-малки, най-леки и най-лесни за използване. Те имат прост принцип на действие като позволяват монтаж на камерата върху топка, която може да се движи свободно във всички посоки. Най-често позицията позволява здраво заключване. Някои модели имат отделни оси за по-лесно създаване на панорами.

Трипозиционните главидават възможност за по-голяма точност. Недостатък на ябълковидните е, че с тях трудно се правят малки и прецизни движения. При тристранните може да регулирате движението в хоризонтална и вертикална посока заедно и поотделно.

Главите със зъбна предавка позволяват още по-фин контрол. Те имат по-сложно устройство на управление – най-често с въртене на колело, вместо с дръжка. По този начин движението е плавно и без насичане. Тези глави са подходящи за макрофотография или снимане на интериор, където свръхпрецизното позициониране е по-важно от скоростта.

Видео главите се различават от останалите по това, че дават възможност за гладко панорамно снимане и накланяне, тъй като видеото никога не се снима вертикално. Разликите тук са в по-дългата дръжка, даваща по-голям контрол и механизма „флуидна глава“ за по-плавно движение.

Панорамни глави се използват за създаване на изключително широки панорами въз основа на множество припокриващи се кадри. Повечето от тях са проектирани за вертикален монтаж и разполагат с разграфяване на оста в градуси, което позволява точното припокриване при снимане.

Още няколко неща, за чието наличие да следите. По-рано споменахме плочите за бързо освобождаване. Те дават възможност за по-бързо закрепване и премахване на камерата и ограничават необходимостта от завиване и развиване на болтове. Най-често срещаният тип плочи са Arca Swiss съвместимите модели. Наличието на нивелирсъщо е изключително полезно, защото с него знаете със сигурност дали сте позиционирали статива и камерата си абсолютно точно.

 

 

Надяваме се да сме Ви улеснили при избора на статив. Може да разгледате предлаганите от нас модели или да се свържете с нас, за да намерим най-доброто решение за Вашите нужди.

Сподели

      
  Фотоапарати

Обективи

Видео и аудио

Памети и печат

Студийно оборудване

Рамки

Албуми

Аналогова фотография

Други

ПРИНТ ЦЕНТЪР

Блог

Магазини

Контакти

 
OK

Ползвайки този сайт, вие се съгласявате с Условията за ползване.
Повече за защита на вашите лични данни научете в Политиката на поверителност.
Повече за бисквитките може да научите тук.