0  

ОНЛАЙН МАГАЗИН ЗА ФОТОАПАРАТИ,
ФОТО АКСЕСОАРИ И ФОТО УСЛУГИ

 

За и против изкуствения интелект във фотографията

За и против изкуствения интелект във фотографията

Изкуственият интелект(AI) е новата модна функционалност във фотографията. Често ни питат дали и как тази иновация помага за създаването на по-качествени снимки. Истината е, че този тип иновации все по-често навлизат в живота ни и най-вероятно вече сте се срещали с нещо подобно. Повечето смартфони, някои модели фотоапарати или софтуер вече залагат на AI. Подобни улеснения са разпознаване на сцена, иновативни нощни режими на снимане, определяне на качествените кадри, артистичното „боке“ и финална обработката. Разбира се това не е всичко. Какво обаче ни дава и какво ни отнема тази функция? Нека заедно да се потопим в този нов свят за фотографията.

 

Добре ли е за фотографията?

Изкуственият интелект прави снимането по-достъпно за непрофесионалисти, но дали това е добре като цяло за фотографията? Не е тайна, че подобни самообучаващи се технологии са способна дори да създават снимки, без нуждата от камера, още по-малко от фотограф. Въпросът е как това влияе на професионалните фотографи, които в миналото и настоящето са способни да създадат перфектен кадър със своята техника? Най-вероятно те не биха били напълно доволни от подобна функционалност, която ще „олекоти“ техния труд. Дори за тях обаче изкуственият интелект би могъл да е полезен. От една страна в сортирането и избора на снимки, а от друга – в последващата обработка, където се налагат множество повтарящи се и отнемащи време процеси (например ретуш, цветови корекции, премахване на обекти, шум, разфокусиране или смяна на фона). Всичко това ще освободи време за истинска творческа дейност и дори донякъде ще помогне в нея. Всеки е свободен да реши за себе си дали да остави включени дадени функции или да не им се доверява. Същото е и с всички интелигентни новости при автомобилите, нали? Колкото до любителите, защо пък да не разглеждаме тази иновация като един усъвършенстван автоматичен режим на снимане, който така или иначе немалко подобни фотографи използват.

 

Изкуственият интелект във фотоапаратите

Нека разгледаме какво имаме тук. Автоматичното премахване на червени очи, разпознаването на лица и дори усмивка от години са неразделна функция в повечето фотоапарати. Всичко това е изкуствен интелект на по-базово ниво. Менютата стават все по-сложни и се добавят нови и нови функции, които дори професионалистите очакват и намират за добри. Няма как да знаем дали големите производители ще чакат дълго преди да предложат следващата порция иновации. Canon вече усилено залага на AI и дори предложи приложение за смартфон, което може да определя кои снимки са качествени и кои – не. То за момента работи само в САЩ, но при успех нищо чудно да стане достъпно и в Европа. От друга страна в модела EOS-1D X Mark III автофокусната система е базирана на технологията „deep learning”. Има информация, че новият Canon PowerShot Pick използва AI за откриване, разпознаване, проследяване и заснемане на обекти и сцени напълно автономно.

 

Изкуственият интелект в софтуерите за обработка

Последните версии на Adobe Photoshop и Lightroom залагат все повече на автоматизираното редактиране на снимки. Сред тях са възможността за портретен режим, избор на фокусни точки за създаване на боке ефект. Чрез функцията Adobe SenseiAI лесно се идентифицират обекти, добавят се ключови думи, но също така може да се изглажда кожа, да се оцветява снимка и всичко това се случва с едно натискане на бутона на мишката.

Друг пример за софтуер с изкуствен интелект е Luminar AI, който е първият редактор, изцяло залагащ на AI. Част от функциите му са за пълна замяна на небето и цялостното цветово излъчване на кадъра.

 

Тъмната страна на AI фотографията

Използването на тази нова технология има и друга „тъмна“ страна. Създаването на достоверни фалшификати е проблем, който вече се наблюдава. Това са манипулирани чрез изкуствен интелект снимки и видео, които размиват границата между реално и нереално. Вече се разработва и софтуери, които да определят дали един кадър е истински или е манипулиран. Последното определено ще е в полза на журиращите фотоконкурси в близко бъдеще. В интернет пространството също така могат да бъдат открити огромен брой компютърно генерирани лица и пейзажи, които по нищо не отстъпват на оригинално заснетите.

 

Бъдещето на изкуствения интелект във фотографията

Наскоро Google Research и Калифорнийският университет публикуваха статия, в която се описва техника за премахване на нежелани сенки от кадри с недобро осветление. Друга вероятна функция би могла да бъде в посока подобрение на качеството при нощното видеозаснемане. Неизбежно изкуственият интелект е тук и ще остане в бъдеще, независимо дали това ни харесва или не като фотографи. Той ще става по-умен и способен да извършва по-сложни задачи. В крайна сметка снимките, които разказват истории ще завладяват човешките емоции и ще имат естетическа стойност. Това все още няма как да се постигне от изкуствения интелект. Последващата обработка също няма как да мине без човешка намеса за точно интерпретиране на дадена сцена и посланието зад нея. Самият AI все още не е готов за напълно автономни операции, а ние сме любопитни да следим развитието в тази област. Затова не забравяйте да посещавате нашия блог редовно.

Сподели

      
  Фотоапарати

Обективи

Видео и аудио

Памети и печат

Студийно оборудване

Рамки

Албуми

Аналогова фотография

Други

ПРИНТ ЦЕНТЪР

Блог

Магазини

Контакти

 
OK

Ползвайки този сайт, вие се съгласявате с Условията за ползване.
Повече за защита на вашите лични данни научете в Политиката на поверителност.
Повече за бисквитките може да научите тук.