Печат на фотография? - Да, разбира се!

Печат на фотография? - Да, разбира се!

Проверявали ли сте напоследък колко снимки имате и съхранявате? Предполагаме, че отговорът е хиляди, но в същото време се обзалагаме, че нямате почти нищо отпечатано.

Вероятно помните времената, когато една снимка не беше такава, докато не бъде отпечатана. Сега покрай пандемията си спомнихме и за семейните сбирки в тъмна стая с прожекционен апарат за диапозитиви, чиито изображения украсяват стената. Сега има много повече възможности, които не бива да бъдат изпускани.

В тази статия ще видите защо е редно да съхранявате кадрите си на хартия, превръщайки ги в изкуство, вместо да разчитате само на споделянето им в социалните мрежи.

 

Защо да печатаме?

Днес, с наличните технологични решения, е изключително лесно да снимаме качествено. Защо обаче не използваме тези също толкова качествени технологии, за да отпечатваме своите кадри? Изображенията, които се споделят масово в социалните мрежи и различни приложения за комуникация влошават безвъзвратно качеството на нашите спомени. Какво се случва след като са споделени? Най-често привличат вниманието на приятелите ни за кратко и след това остават забравени в някоя папка на твърдия или преносим диск, докато не се окаже, че поради някаква техническа причина сме ги загубили. Именно затова снимките трябва да се отпечатват. На първо място, за да ги съхраним успешно чрез повече от един метод и второ – заради приятното изживяване, разглеждайки и показвайки на хартия това, което ни е впечатлило.

Отпечатаната фотография се вписва идеално във физическото съществуване, с което сме свикнали. Разпечатана, тя ни въздейства по начин, който не предполагаме. Качествено отпечатаната фотография ще се съхрани с десетилетия и ще продължи да ни напомня за себе си от стената, докато дигиталната такава изчезва в момента, в който изключим устройството или продължим нататък. Замислете се колко ценни са днес фотографиите, заснети преди век или пък в какъв свят щяхме да живеем, ако нито един музикант не изсвирваше написаните ноти и нито един сценарий не беше филмиран. Същото важи с пълна сила за неразпечатаната фотография.

 

Как да избираме внимателно?

В миналото фотографите са били ограничени от броя кадри от един филм, които са могли да направят. Днес всеки от нас прави десетки или стотици кадри, докато постигне съвършенството, което търси. Също толкова опростен е и изборът. Именно затова не е нужно да се отпечатва всичко, което е заснето. На първо място помислете какво искате да правите със своите снимки. Съществуват изключително големи възможности – от рамкирани единични кадри или колажи, през фотоалбуми и книги, до широка гама от сувенири. Ако сте професионалисти можете да заложите на новите технологии за изграждане на своето портфолио, с което да се представяте пред бъдещи клиенти.

Знаете ли как професионалистите определят коя снимка си заслужава да бъде отпечатана и коя - не? Просто е! Ако не сте сигурни в някой кадър – не го печатайте, но ако се появи онова специално усещане – не се замисляйте и действайте смело! Кадрите, които въздействат емоционално, ще продължат да го правят, независимо колко време е минало от тяхното създаване.

 

Какви грешки можем да допуснем при подготовката на файловете?

Докато избирате снимките, помислете коя би била подходяща за кухнята, за спалнята или пък за банята. Особено важно е на каква подредба ще заложите, ако става въпрос за фотоалбум или книга. Повече от всичко обаче е нужно да подготвите файловете правилно, според изискванията на мястото, където ще ги отпечатате. Внимавайте с резолюцията, вградените цветови профили и файлови формати. Не се срамувайте да поискате информация за точните технически параметри. Съобразете също съотношенията с избраните рамки или размери на страниците в албума. В заключение не забравяйте, че подготовката на кадрите за печат ви усъвършенства допълнително, както в начина на заснемане, така и в обработката.

 

Софтуерите за подготовка на фотокниги и албуми

В днешно време отпечатването на снимки под различна форма е изключително лесно и достъпно. Съществуват различни решения, с които да качите, обработите, подредите по креативен начин и дори да добавите описания на своите снимки, след което да запишете готовия файл и да се насладите на резултата. Няма да ви налагаме своето мнение, просто намерете онова решение, което ви пасва най-добре. Може да намерите такова решение и в нашите магазини.

 

Каква медия за печат да изберем?

Фотохартиите са разработени специално за постигане на най-добро цветово възпроизвеждане. Към настоящия момент масово се използва мастилено-струйна технология за печат, която предлага по-точни цветове и наситеност. Така че нашият съвет е да се насочите към нея. След това идва основният въпрос за типа покритие на хартията. Най-често се срещат медии с повърхностно гланцово, матово, сатенено, перлено покритие или структурни такива. Най-широко използвани са гланцовите хартии, които могат да предложат различни нива на блясък и изпъкващи цветове. Техният недостатък е в отблясъците, които са видим при наблюдение под определен ъгъл. Въпреки това те са за предпочитане, когато в кадъра има множество фини детайли. Предпочитани са и матовите медии. Може да откриете изключиелно голямо разнообразие от матови медии. Luster хартиите, които се ползват масово, имат прекрасно цветопредаване. Друго предимство при тях е, че за разлика от гланцовите тези медии са по-защитени от пръстови отпечатъци. Има и много ефектни арт медии, които се препоръчват за черно-бяла фотография или по-спецефични ефекти.  Някъде в средата се намират така наречените хартии със сатенено покритие, които бихте могли да срещнете и с наименованието „полу-гланц“. Перлените хартии са характерни с лек структурен релеф и перлени детайли, които правят изображенията по-живи и луксозни. Нашата препоръка е да тествате, за да откриете най-вдъхновяващата форма за своята фотография.

Има още няколко важни параметъра, с които ще се сблъскате. Един от тях е грамажът на хартията. По-високите стойности, означават по-голяма дебелина. Тук следва да се търси оптималното решение между цена и цялостно усещане от готовия отпечатан продукт. По-тежките хартии са по-слабо податливи на изкривяване и не са толкова прозрачни. Последното е от значение, когато печатате двустранно книга или фотоалбум. Особено внимание обръщайте на белотата на хартията или използването на последващо ламиниране, тъй като тези параметри биха могли чувствително да променят цветопредаването на изображението. Важно за качеството е как и за колко време мастилото ще запази свойствата си върху избраната хартия.

 

Готови ли сме вече?

За да сте максимално удовлетворени никога не бързайте. След като сте избрали и подготвили кадрите, премислете отново всеки малък детайл, прегледайте увеличеното изображение за дразнещи недостатъци и ако имате дори най-малкото съмнение - тествайте. След като всичко е проверено, може спокойно да пуснете своите снимки в избрания формат и да се насладете на своето творчество.

 

Къде да печатаме?

Написахме тази статия, за да ви бъдем полезни, но също така и, защото имаме повод да се похвалим. От началото на годината в нашите магазини са инсталирани две нови машини за висококачествен широкоформатен печат на фотография. На улица Шипка работи новият Canon Image PROGRAF Pro 2100, а в този на булевард Витоша – неговият по-малък, но също толкова качествен брат Canon Image PROGRAF Pro 1000. Това, което те обещават да направят с вашата фотография е да я обогатят с наситени цветове, безкомпромисно черно-бяло, детайлни изображения и не на последно място по важност - бързина. Избрахме тези модели, защото освен в цветната, те са специалисти и в черно-бялата арт фотография. Това, което се изисква от вас е да подберете своите снимки и най-добрата медия, върху която да ги отпечатате, а нашите нови помощници ще се погрижат да останете доволни, закачайки своите спомени на стената или разглеждайки ги в семейна или приятелска среда.

 

Какво можем да печатаме?

Отпечатаната фотография е изключително подходяща. Само се замислете дали бихте изпратили на някого виртуален подарък или бихте предпочели такъв, който има физически измерения? Независимо дали снимате професионално или любителски, винаги ще има какво да покажете. В комбинация с рамка за единичен кадър или колаж от снимки със сигурност ще постигнете целта си да впечатлите любимите си хора.

Фотоалбумите винаги са се използвали за съхраняване и разглеждане, давали са повод за разговори и са свързвали различни поколения. Те са до нас в най-щастливите и най-тъжни мигове в живота. Без тях нашите спомени ще избледняват постепенно, докато накрая изчезнат напълно. Всъщност няма нищо по-ценно от отпечатана фотокнига или албум с най-добрите спомени от последното пътуване или друго подобно събитие. Не се бяхте замисляли, нали?

Календарите са още една възможност за отпечатване на снимки. Независимо дали ще се ограничите в един лист или ще заложите на 12, качественият календар ще стои неизменно на стената през цялата година, предизвиквайки приятни емоции. Дигиталните технологии позволяват да персонализирате всеки отделен лист, избирайки различни снимки и послания в зависимост от получателя на календара. Подходящи са и за различни поводи – сватби, детски рождени дни, спортни събития, пътувания и какво ли още не.

Фототапетите и панорамните фотографии също са опция, която не е за изпускане. Една или повече красиви снимки могат да допринесат за положителната промяна в интериора на всеки дом, офис, места за хранене или отсядане. Най-любопитното е, че през 2020-та година с принтер от серията, която ние избрахме, е отпечатана най-дългата снимка в света, което е потвърдено и от книгата за рекордите на Гинес. Представете си панорама с дължина няколко метра и широчина до 60 сантиметра. Ние знаем, че е много яко и си заслужава да имаш такава гледка, особено докато стоим затворени вкъщи.

Върху сувенири също може да се поставя фотография. От магнити за хладилник, през чаши, до падове за мишки или пъзели. Въобще – многообразието е пълно. Нужно е само желание за печат на фотография.

 

Дали успяхме да ви убедим, че днес е много по-лесно от всякога да отпечатате своята фотография? Не се притеснявайте дали ще е скъпо, защото имате възможността да селектирате най-добрите кадри и да изберете най-подходящата форма за разпечатване, съобразно вашия бюджет. Ние сме до вас, за да ви помогнем. Потърсете ни за професионален съвет 😉

Google +FacebookTwitterLinkedIn
 

Прибави коментар

Име *:
 
Коментар *:
 
Sitemap     © Всички права запазени. Фомус ООД.     WebDesignBG
OK

Бисквитки: бисквитките ни дават възможност да адаптираме уебстраниците към Вашите интереси и приоритети. Повече по този въпрос ще научите тук. Актуалните настройки за бисквитки за този сайт можете да промените по всяко време във ваиия браузър. Ако използвате нашия уебсайт, без да променяте стандартните настройки, автоматично се съгласявате с нашите настройки на бисквитките..